Home Videnskab Tidlig videnskab

Tidlig videnskab

PDF Udskriv Email
Der findes uendelig mange verdner, både dem der er ligesom vores og dem, der er anderledes...Vi må tro, at der i alle verdner er levende væsner og planter og andre ting, som vi ser i denne verden.  Epikur ca. 300 f.Kr.


Eksempler på tidlige tanker og eksperimenter:

Den græske filosof Thales (ca. 624 f.Kr. – ca. 546 f.Kr.) var en af de første og mere kendte tænkere der reflekterede over emnet. Han foreslog, at et uendeligt univers måtte rumme et uendeligt antal af beboede verdner. Den græske kosmologi var dog i høj grad præget af forestillingen om et geocentrisk univers. Jorden og dens liv var i centrum og Aristoteles (384 f.Kr. - 322 f.Kr.) afviste, at der kunne være tale om flere verdner.

Den tyske kardinal og mystiker Nikolaj af Cusa (1401-1464) var radikal i sin tid. Et halvt århundrede før Kopernikus foreslog han, at jorden havde en næsten sfærisk form og at den kredsede om solen. Endvidere mente han, at stjernerne også var sole som havde planeter med indbyggere.

Den amerikanske astronom Percival Lowell (1855-1916), som byggede et observatorium for at studere Mars mente, at planeten måtte være beboet af væsner og at tilsyneladende kanaler var en slags overrislingssystem. Lowell var så god til at sælge sine teorier, at debatten i høj grad drejede sig om, hvorvidt der fandtes højere former for liv, og ikke om, hvorvidt der i det hele taget var liv.

For siden der er et ubegrænset tomt rum i alle retninger og utallige sædekorn hinsides vores forestillingsevne flyver rundt i stadig bevægelse, kan man på ingen måde tænke sig, at dette er den eneste jord og den eneste himmel. Lucres ca. 100 f.kr.


Mange tænkere og videnskabsmænd har igennem historien reflekteret over liv i rummet. F.eks.:


Websites:

Bagklogskab.dk


Thales
                  

         
     Nikokaj af Cusa
                   


Percival Lowell

Percival Lowell Mars kanaler
Percival Lowell i observatoriet
Fra National Air and Space Museum
Washington DC

 

Tidlige videnskabsmænds syn på Mars.


 
You are here: