Home Videnskab Livets oprindelse

Livets oprindelse

PDF Udskriv Email

Mange forskere er enige om, at forudsætningerne for liv på jorden eksisterede for 4-5 milliarder år siden. Her spillede tilstedeværelsen af kulstof en afgørende rolle. Livet på vores planet er nemlig baseret på kulstof. Dette blev dannet i stjernerne efter Big Bang. I begyndelsen indeholdt de dog kun helium og brint. Senere kom der andre grundstoffer til: ilt, kvælstof og kulstof. Flere videnskabsmænd tror, at livet kan opstå i andre dele af universet ud fra disse "byggesten".

Kulstofatomerne anses normalt for at være nødvendige fordi de har særlige egenskaber i forhold til mange andre grundstoffer. De kan så at sige indgå i lange bøjelige molekylekæder. Ydermere opfattes flydende vand tit som en forudsætning. Hvis molekyler befinder sig i et flydende medium har de lettere ved at ”bumpe” ind i hinanden og danne mere komplekse forbindelser.

Forskerne ved, at der findes vand i universet i form af damp og is. Men videnskabsmændene kender ikke helt så meget til udbredelsen af flydende vand. For at besvare dette spørgsmål er blikket bl.a. blevet rettet mod planeten Mars.

 

Lektor Anja C. Andersen fra Niels Bohr Institutet holder forelæsning om liv i universetOm kulstofs rolle i forbindelse med liv.


Professor David Deamer fra University of California Santa Cruz holder forelæsning om astrobiologi.


Hvis du vil vide mere:


Gå til forsiden


 
You are here: