Home Videnskab Liv på Mars

Liv på Mars

PDF Udskriv Email

Mennesket har i over hundrede år spekuleret over om der findes liv på Mars. Der er blevet  sat mange projekter i gang for at få opklaret spørgsmålet.Opdagelsen af gips på Mars i 2011 indikerer at der har været vand.


Ét af den amerikanske rumfartsorganisations seneste initiativer er rumsonden Phoenix. Den landede i 2008 på den nordlige del af Mars. Phoenix har bl.a. fundet tegn på vand og stoffet perklorat. Rumfartøjet er stationært men har en robotarm som kan indsamle "jord"-prøver.Nyhedsindslag om opdagelsen af vand på Mars.


Endvidere har de såkaldte Mars-rovere – kaldet Spirit og Opportunity også bidraget med ny viden. Der er tale om to relativt små fjernstyrede ”Mars-biler” som har haft til opgave at studere overfladen på nært hold. I følge JPLs  hjemmeside blev der fundet mineraler som ofte dannes i forbindelse med vand. Mange forskere er derfor enige om, at flydende vand – i hvert fald engang - har eksisteret på Mars. Nogle videnskabsmænd vil endda mene, at det også i dag er muligt, at finde vand i flydende form på planeten.

Vand mars sten opportunity
Foto taget af Opportunity. Viser struktur i en bjergart. Indikerer at vand har eksisteret på Mars.
Foto: NASAVand på Mars
Samme lokalitet fotograferet med flere års mellemrum. Det nye foto viser en aflejring som måske er foresaget af en kortvarig vandstrømning.
Foto: NASAKen Edgett og Mike Malin fortæller om tilsyneladende flydende vand på MarsMeteoritten fra Mars

Tilbage i 1996 vakte det opsigt da en forsker mente, at en meteorit fra Mars muligvis indeholdt spor af millioner år gammelt liv fra den røde planet . Det blev teoretiseret, at meteoritten (ALH 84001) havde ”revet sig løs” fra Mars i forbindelse med et meteornedslag.  Derefter skulle den have rejst gennem rummet og styrtet ned på jorden. Meteoritten blev fundet på Antarktis i 1980’erne.

Studier af stenen med elektronmikroskop viste strukturer som lignede forstenet liv. Teorien afstedkom en del polemik i videnskabelige kredse. Det blev nemlig påpeget, at meteoritten kunne have været blevet ”forurenet” af liv fra jorden. Det er blevet fremhævet, at skeptikere har fundet ikke-biologiske forklaringer for alle de beviser som blev fremlagt i 1996.

 Mars meteorit
Strukturer i meteoritten ALH84001.
Foto: NASA
Grafik der illustrerer, hvordan et lille stykke af Mars kan havne på Jorden.Om methan på Mars.


For mere information om vand og muligt liv på Mars se:


Nyheder:


Filmklip:


Bøger:


Artikler:

 
You are here: