Sociale medier

Får jorden besøg af intelligent liv fra universet?
 
Home Nyheder Nyheder Foredrag: Hvilken betydning har NASA's nylige fund for vores søgen efter liv i rummet?

Foredrag: Hvilken betydning har NASA's nylige fund for vores søgen efter liv i rummet?

PDF Udskriv Email
Skrevet af Frederik Uldall    Søndag, 16. januar 2011 22:04

Liv i rummet asenat arsenSteen Rasmussen fra Syddansk Universitet og Minik Rosing fra Statens Naturhistoriske Museum vil diskutere NASA's opdagelse af, at en bakterie tilsyneladende kan erstatte fosfat med arsen. Begivenheden finder sted tirsdag den 25. januar på Geologisk Museum, Øster Voldgade 5-7, 1350 København K. Arrangementet afholdes i regiet "Vin og Videnskab" og billetter kan købes gennem Politiken Plus. Vi berettede om opdagelsen den 8. dec 2010.

Tekst fra Statens Naturhistoriske Museums Website:
I december 2010 fik NASA enorm mediebevågenhed med en pressemeddelelse om, at de havde gjort et fund med betydning for vores søgen efter liv i rummet, hvilket straks gav anledning til svirrende rygter om, at de havde fundet bevis på ekstraterrestrisk liv. Det drejede sig imidlertid om, at NASA har opdaget en bakterie, der benytter arsen i stedet for fosfor, hvilket ifølge rumfartsorganisationen redefinerer, hvad vi forstår ved liv, og betyder, at man bør udvide søgefeltet, når man leder efter liv i solsystemet. I aftenens foredrag diskuterer to ledende forskere NASA's fund og muligheden for, at der eksisterer liv andre steder i rummet.

Steen Rasmussen er professor i fysik ved Syddansk Universitet og leder af Center for Fundamental Living Technology, hvor man udvikler minimale molekylære systemer med livslignende egenskaber, eller sagt lidt mere populært, forsøger at skabe liv fra scratch.

Minik Rosing er professor i geologi ved Statens Naturhistoriske Museum og co-director af Nordisk Center for Jordens Udvikling og arbejder med samspillet mellem livet og Jordens geologiske udvikling.

I pausen serveres der et glas vin.

Baggrund
Steen Rasmussens foredrag: Den videnskabelige diskussion er nu i fuld gang om, hvorvidt man rent faktisk har fundet DNA, hvor fosfor er udskiftet med arsen eller ej. Det er ingen tvivl om, at liv kan eksistere uden den specifikke kemiske sammensætning og struktur, som fx findes i moderne DNA. Liv er en fysik proces, og livets egenskaber fremkommer af molekylære vekselvirkninger, og ikke af de kemiske grundstoffer, som livets molekyler er lavet af. Rent praktisk benytter de fleste forskningsgrupper, der i dag er optaget af at skabe primitivt liv fra grunden i laboratoriet, molekylære byggestene, som ikke findes i moderne liv.

Minik Rosings foredrag: Grundstofferne arsen og fosfor opfører sig næsten ens i kemiske reaktioner. Fosfor er en helt central og nødvendig ingrediens i alle levende organismer og er blandt andet med til at opbygge DNA's grundstruktur. Arsen er derimod giftig for levende organismer i de fleste sammenhænge. Ud fra et geologisk synspunkt er det ikke overraskende. Fosfor er et af de mest almindelige grundstoffer på Jordens overflade, mens arsen er et sjældent stof, som kun sjældent findes i større koncentrationer. Formodningen om at arsen kan erstatte fosfor i levende organismer er måske velbegrundet fra et kemisk synspunkt. Derimod er der ingen grund til at tro, at liv andre steder i universet skulle have en fordel ved at kunne benytte arsen i stedet for fosfor, idet fosfor må forventes at være langt mere udbredt end arsen på enhver tænkelig planet.

Dato
Tirsdag 25. januar kl. 19.30

Sted
GEOLOGISK MUSEUM
Øster Voldgade 5-7, 1350 København K

 

RSS Nyheder

Klik og støt Liv i univ...

You are here: